Ajax voetbalshirts

22/23
21/22
20/21
19/20
18/19
17/18
16/17
15/16
14/15
13/14
12/13
11/12
10/11
09/10
08/09

Ajax voetbalshirts

De Ajax voetbalshirts zie je overal op de wereld terug. Het is de Nederlandse club die wereldwijd de meeste bekendheid heeft en daarom shirtdragers in alle uithoeken heeft, van Brazilië tot China. Het gaat dan om het huidige shirt met de brede rode baan in het midden. Het is het shirt dat de club inmiddels al meer dan 110 jaar draagt. Nadat de club in de eerste jaren in een rood met wit gestreept shirt, zoals dat van Sparta of PSV, had gespeeld. De Nederlandse Voetbalbond NVB wilde echter niet dat twee clubs in hetzelfde shirt speelden. Zo ontstond de rode baan.

Grote successen

Dat de Ajax voetbalshirts zo geliefd zijn over de gehele wereld komt natuurlijk mede ook door de grote successen die de club door de jaren heen heeft bereikt. Nog altijd komt Ajax regelmatig ver in de verschillende Europa Cup toernooien. Dat doet het ook altijd met een eigen speelstijl die door vele liefhebbers gewaardeerd wordt. De stijl en het shirt zijn daardoor dus ook onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt. Het is een belangrijke reden waarom veel fans zich eraan verwant voelen en het shirt daarom graag dragen. Het is ook een reden waarom het shirt altijd hetzelfde blijft.

Vele beroemde spelers

Niet alleen de successen van de club dragen bij aan de magie van de Ajax voetbalshirts. Sinds de club in de witte shirts met de rode baan speelt, heeft het ook vele beroemde spelers voortgebracht en aangetrokken. Talenten die hun eerste minuten maakten als profvoetballer in dit shirt waren bijvoorbeeld Johan Cruyff, Marco van Basten en Frenkie de Jong. Supersterren die ook het shirt droegen zijn bijvoorbeeld Jari Litmanen en Luis Suarez. Het shirt, in combinatie met zo’n naam, laat veel jonge jongens en meisjes dromen dat ook zij zo ver kunnen komen in de voetbalwereld.

Veel mooie uitshirts

Er zijn vele Ajax voetbalshirts. Waar het witte shirt met de rode baan altijd het thuisshirt is, daar zijn er veel verschillende uitshirts door de jaren heen gebruikt. Sommige van die shirts hebben inmiddels de cultstatus bereikt en behoren nu tot de beroemdste shirts van de wereld. Het donkere uitshirt waarin Patrick Kluivert Ajax naar de Champions League winst schoot in Wenen is daar een goed voorbeeld van. Al zijn er nog veel meer mooie uitshirts door de jaren heen gedragen door de spelers van de club. Ook die zijn de moeite meer dan waard om te dragen.