Wanneer mag een club een gouden ster op het shirt plaatsen?

Geplaatst op:

Wanneer een club het seizoen wint krijgen ze de velbegeerde kampioensschaals. Voor elke tien landskampioenschappen die behaalt worden mogen Nederlandse clubs sinds 2007 één ster op hun shirt plaatsen. Zo'n gouden kampioensster is maximaal twee centimer groot en wordt vaak in het goud of wit boven het logo geplaatst.

Kampioensster op shirt van Ajax

Zo won Ajax in 2011 de finale van FC Twente en behaalde de Amsterdamse club de dertigste landstitel en sindsdien schitteren 3 sterren boven het clublogo. Op het shirt van PSV staan twee gouden sterren en ook het shirt van Feyenoord en het Haagse HVV is een kampioensster te vinden. Laatstgenoemde speelt tegenwoordig in de Tweede klasse maar won in 1914 hun tiende landskampioenschap.

Het blijft dan ook zeldzaam om een ster te zien op Nederlandse shirts en een felbegegeerd symbool. Welke club wordt de 5e met een kampioensster?

Niet overal dezelfde regels

De KNVB nam de traditie over van de Italiaanse Serie A en de Duitse Bundesliga maar niet elke competitie deelt één ster uit voor elke tien gewonnen landstitels. Zo geven ze in Duitsland trapsgewijs sterren uit (3 titels = 1 ster, 5 titels = 2 sterren, 10 titels = 3 sterren, 20 titels = 4 sterren), in Rusland, Israël en Turkijke per 5 titels.

Landenshirts

Ook tijdens het WK kan je kampioenssteren spotten op de shirts. Hier mag een land voor elke titel één ster plaatsen. Zo vind je 5 sterren op het shirt van Brazilië. Uruguay heeft mazzel want ook de olympische titels van 1924 en 1928 worden meegeteld waardoor deze net als Duitsland 4 sterren op het shirt hebben staan.